Płatki owsiane to produkt łatwo dostępny, w dobrej cenie, dający szerokie możliwości wykorzystania w codziennej diecie. Płatki dostarczają witaminy E, witamin z grupy B, magnezu, cynku, potasu, żelaza, fosforu oraz selenu. Jakie korzyści zdrowotne niesie za sobą spożywanie płatków owsianych?
Płatki stanowią dobre źródło błonnika pokarmowego, składnika wpływającego m.in. na prawidłową pracę jelit. Najważniejszym składnikiem płatków owsianych są beta-glukany, którym przypisuje się większość prozdrowotnych właściwości.
100 g płatków owsianych dostarcza ok. 380 kcal.
Korzyści ze spożywania płatków owsianych:
- dają uczucie sytości i mniejszą chęć na podjadanie po posiłku
- działają przeciwzapalnie
- wspomagają nasz układ odpornościowy
- wykazują działanie przeciwnowotworowe (zmniejszają ryzyko raka jelita grubego)
- pozytywnie wpływają na gospodarkę lipidową organizmu (regularne spożywanie płatków owsianych obniża poziom cholesterolu całkowitego oraz frakcji LDL, czyli tzw. ,,złego cholesterolu)
Płatki owsiane stosowane są również w kosmetyce – mają działanie nawilżające, ściągające, oczyszczające oraz stymulują produkcję kolagenu.
Na rynku dostępne są płatki owsiane zwykłe, błyskawiczne i górskie. Najlepszym wyborem okażą się płatki zwykłe lub górskie, ponieważ otrzymuje się je z całego ziarna owsa.
Płatki owsiane można wykorzystać na wiele różnych sposobów – owsianki, placuszki, ciasta, ciasteczka, musli, granola itd. U mnie dzisiaj owsianka – z truskawkami, bananem, nasionami słonecznika i gorzką czekoladą 🙂