Awokado to niezwykły owoc o wielu korzystnych właściwościach.
Inna, mniej spotykana nazwa to smaczliwka 😉
W przeciwieństwie do innych owoców, które charakteryzują się zawartością węglowodanów i słodkim smakiem, awokado wyróżnia się wysoką zawartością tłuszczów.
- Tłuszcze występujące w awokado to nienasycone kwasy tłuszczowe, które zaliczane są do zdrowych tłuszczów, mających dobroczynny wpływ na nasz organizm.
- W owocu tym znajdziemy również witaminę K, witaminy z grupy B, witaminę C, witaminę E oraz potas, magnez, żelazo, cynk, fosfor.
- 100 g dostarcza około 160 kcal.
Mimo, iż zawiera sporą liczbę kalorii, awokado charakteryzuje się wieloma właściwościami zdrowotnymi. Jest również bardzo chętnie stosowane w przemyśle kosmetycznym.
Oto kilka najważniejszych właściwości:
- pomaga utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu oraz trójglicerydów we krwi
- wykazuje działanie ochronne na układ krążenia (zmniejsza ryzyko miażdżycy, nadciśnienia tętniczego, udaru mózgu)
- wykazuje działanie przeciwzapalne
- wzmacnia układ odpornościowy
- niektóre badania wykazały że spożywanie awokado może wspomóc leczenie pacjentów onkologicznych
- luteina zawarta w tym owocu wpływa na poprawę wzroku
- dzięki obecności glutationu zwalcza wolne rodniki w organizmie, a tym samym zapobiega przedwczesnemu starzeniu się
- odżywia, oczyszcza i nawilża skórę
Miąższ awokado jest łagodny w smaku, ma delikatną konsystencję – dzięki czemu świetnie nadaje się jako dodatek/baza do różnych potraw zarówno na słodko jak i słono (koktajli, kremów, past, sałatek).
Myślę, że powyższe korzyści przekonują o tym, że warto wprowadzić do swojej diety ten przepełniony składnikami odżywczymi owoc 😀