Będąc na diecie redukcyjnej czy też nie, czekolada może być składnikiem Twojej diety!
Ze względu na zawartość bardzo cennego składnika jakim jest kakao, warto włączać ją do diety.
P.S. oczywiście w umiarkowanych ilościach 😉 😉
Jakie czekolady wybierać? Jakie są podstawowe rodzaje czekolady? Zapraszam do przeczytania artykułu 😉
Sięgając po czekoladę musimy wiedzieć: jak kupić czekoladę o dobrym składzie oraz jakich składników w czekoladach unikać?
Podstawowym surowcem do wyrobu czekolady jest ziarno kakaowe. I tak teoretycznie, każda czekolada powinna być przygotowana w dużej mierze z kakao (o pozytywnych właściwościach kakao przeczytasz tutaj) 😉 Często, to co znajdujemy na sklepowych półkach ma niewiele z nim wspólnego. Mleko w proszku, duże ilości cukru, sztucznych substancji słodzących, syrop glukozowo-fruktozowy, emulgator E476 czy innych dodatków, barwników, polepszaczy… – taka czekolada z pewnością nie przyniesie żadnych korzyści zdrowotnych.
Według definicji czekolada to wyrób cukierniczy wytwarzany z tłuszczu kakaowego (masła kakaowego), kakao w proszku, środka słodzącego oraz innych ewentualnych dodatków.
Na rynku znajdziemy czekoladę pełną bez dodatków, czekoladę pełną z dodatkami, czekoladę nadziewaną lub czekoladę do picia.
W zależności od ilości oraz proporcji kakao i tłuszczu kakaowego czekolady
dzielimy na:
- mleczne – zawartość masy kakaowej nie przekracza 50% (minimum 25%), obowiązkowym składnikiem tych czekolad jest mleko i proszek mleczny oraz spora ilość cukru.
- białe – nie zawierają kakao. Składają się głównie z tłuszczu kakaowego, dużej ilości cukru, śmietanki lub mleka w proszku. Białe czekolady przez wielu smakoszów nie są uznawane za pełnowartościowe. Ten rodzaj czekolady nie należy do zdrowych.
- gorzkie – zawartość masy kakaowej to minimum 60%. Składają się z masła kakaowego, proszku kakaowego, cukru. Bardzo często zawierają również lecytynę sojową oraz wanilię.
Najlepszym i najzdrowszym wyborem będzie czekolada gorzka o zawartości masy kakaowej min. 70%, w której znajdziemy takie składniki jak miazga kakaowa, masło kakaowe, kakao w proszku, substancja słodząca i ewentualnie lecytyna sojowa czy wanilia. Na rynku znajdziemy czekolady gorzkie o zawartości masy kakaowej od ok. 70% do nawet 99%.
Najlepsze gatunkowo czekolady nie powinny zawierać innego tłuszczu niż masło kakaowe.
Korzystne właściwości czekolady zwiększają się wraz ze wzrostem w niej zawartości kakao.
Kupując czekoladę przeczytajmy etykietę i zwróćmy uwagę na skład. Wybierajmy czekolady z krótką listą składników, które nie zawierają zbędnych dodatków 😉