Orzechy to nie tylko smaczna przekąska ale przede wszystkim źródło cennych składników dla naszego organizmu.
- Orzechy należą do grupy owoców. W porównaniu z większością owoców charakteryzują się odmienną trwałością, wartością odżywczą oraz zdrewniałą skorupą.
- Wyróżniamy orzechy: włoskie, laskowe, nerkowca, brazylijskie, makadamia, pekan, piniowe, pistacje oraz ziemne (arachidowe), a także migdały.
- Orzechy bogate są w dobroczynne nienasycone kwasy tłuszczowe oraz błonnik pokarmowy. Zawierają także spore ilości białka, potasu, cynku, selenu, miedzi, fosforu, wapnia, magnezu, żelaza a także witaminy E oraz witamin z grupy B.
Spożywanie orzechów wpływa m.in. na:
- obniżenie poziomu cholesterolu całkowitego, trójglicerydów oraz cholesterolu LDL (tzw. ,,złego’’)
- spowolnienie procesu starzenia
- poprawę krążenia i obniżenie ciśnienia tętniczego krwi
- wzmocnienie odporności
- poprawę pamięci i koncentracji
- poprawę wyglądu skóry, włosów i paznokci
- regulację poziomu cukru we krwi
PAMIĘTAJ!
- Zaleca się spożywanie orzechów nie prażonych i nie poddanych żadnej obróbce termicznej. Lepiej również unikać orzechów solonych i z innymi dodatkami smakowymi.
- Orzechy mają silne właściwości alergizujące
- Należy przechowywać je w miejscach chłodnych i ciemnych. Nie powinny być narażone na działanie wilgoci.
- Orzechy należą do produktów bardzo kalorycznych – warto więc zachować umiar w ich spożyciu.