Święta dokładnie za 12 dni więc mam dla Was pierwszy świąteczny przepis!
Połączenie suszonych śliwek, orzechów, kakao…. czyli dietetyczne trufle śliwka w czekoladzie.
Składniki na około 25 sztuk:
- suszone śliwki 200g
- mleko/napój roślinny 20ml
- gorzka czekolada 50g
- orzechy włoskie 70g
- płatki owsiane 30g
- kakao do obtoczenia
Wykonanie:
Śliwki suszone zalej wrzątkiem na około 2 minuty. Gorzką czekoladę rozpuść z dodatkiem mleka w garnku na małym ogniu. Następnie do czekolady dodaj namoczone śliwki (nie wylewaj wody z suszonych śliwek!), zmiksuj je z rozpuszczoną czekoladą dolewając około 7-8 łyżek wody z suszonych śliwek. Orzechy włoskie i płatki owsiane zmiksuj lub posiekaj i dodaj do masy. Wszystko wymieszaj i odstaw na około godzinę do lodówki. Po tym czasie z powstałej masy uformuj kulki, a następnie obtocz je w kakao. Gotowe trufle odstaw na kilka godzin do lodówki do schłodzenia.
Wykonanie bardzo proste, trufle przygotowuje się szybko, jedynie czas chłodzenia jest dłuższy.
1 kulka to około 50 kcal.
Czas pomyśleć o świątecznych wypiekach, deserach na świąteczny stół. Trufle sprawdzą się jako przekąska czy deser do kawy/herbaty.
Do trufli możemy również dodać cynamonu lub przyprawy do piernika, wtedy jeszcze bardziej wzbogacimy ich świąteczny aromat!