Jajka są bardzo częstym składnikiem w przepisach na ciasta, naleśniki, placuszki czy różne desery. Stosowanie diety wegańskiej czy eliminacja jajek w diecie ze względów zdrowotnych (np. alergia na jajka) nie oznacza konieczności rezygnowania z tego typu dań. Jajka można bowiem zastąpić wieloma innymi składnikami, które sprawią że ciasta czy naleśniki będą również udane i smaczne 🙂
Czym zastąpić jajka w przepisach?
1 jajko odpowiada:
- 1 awokado
- ½ banana
- 3 łyżki ubitej aquafaby (płyn z ciecierzycy)
- ¼ szklanki musu jabłkowego
- kisiel z siemienia lnianego (1 łyżka mielonego lnu + 3 łyżki wody)
- 1 łyżka nasion chia + 1/3 szklanki wody
- 3 łyżki masła orzechowego
- ½ szklanki startych warzyw np. marchew, cukinia
- ½ szklanki puree z dyni czy batatów
- 1-2 łyżki mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej + 3 łyżki wody
- 100g tofu naturalnego
W czym stosować poszczególne składniki?
- siemię lniane czy aquafaba sprawdzi się jako zamiennik jajek w ciastach
- banan jest idealny do słodkich wypieków typu babeczki, muffiny lub w placuszkach,
- musy owocowe nadają się do wilgotnych, ucieranych ciast oraz ciast typu brownie
- mieszanina mąki i wody jako panierka bez jajek
- awokado jest dobrym zamiennikiem jajek w czekoladowych ciastach oraz kremach
- masło orzechowe nadaje się do ciężkich ciast
Niestety nie wszystkie zamienniki jajek sprawdzą się w każdym przepisie, dlatego najlepiej szukać przepisów które są bez jajek, oparte już na konkretnych proporcjach danego składnika (zamiennika jajka).