Domowa pieczona granola z miodem, czyli zapiekane płatki z bakaliami 😉
To jeden z lepszych pomysłów na pyszne i szybkie śniadanie, a z dodatkiem jogurtu czy mleka będzie pełnowartościowym posiłkiem 😉
To również zdrowsza alternatywa dla gotowych musli/granoli dostępnych w sklepach 😉
Składniki:
- 130g płatków owsianych górskich
- 50 g miodu
- 30 g nasion słonecznika
- 50g rodzynek
- 50g suszonej morwy
- 30 g suszonych moreli
- 20 g płatków migdałowych
- 40g orzechów włoskich
- 40 g całych migdałów
- 1 łyżeczka cynamonu
Wykonanie:
Suszone morele, migdały oraz orzechy włoskie posiekaj. W misce umieść wszystkie suche składniki. Dodaj miód. Dokładnie wymieszaj. Piekarnik rozgrzej do temp. 160 st. C. Granolę wsyp na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i równomiernie rozłóż. Wstaw do piekarnika na około 20 minut. W czasie pieczenia przemieszaj łyżką kilka razy. Granolę wyjmij z piekarnika, odstaw do wystygnięcia, a następnie przesyp do słoika/pojemnika i szczelnie zamknij. Gotowe!
*możesz wykorzystać każde inne suszone owoce (np. suszone śliwki, żurawinę, daktyle itd.) oraz inne orzechy (np. nerkowca, laskowe, brazylijskie itd.), które lubisz 😉
* z podanego przepisu otrzymasz około litrowy słoik granoli. Przechowuj ją w szczelnie zamkniętym pojemniku/słoiku w suchym miejscu nawet 2-3 tygodnie
To jak? Ktoś chętny na przygotowanie granoli na jutrzejsze śniadanie?
Miłego dnia! 😉