Orzechowo-czekoladowy smak, kremowa konsystencja… to oznacza tylko jedno! Śniadanie na słodko, czyli owsianka. Spróbuj mojej zdrowszej wersji owsianki inspirowanej kultowymi pralinkami Ferrero Rocher.
Owsianka to posiłek, który często gości w mojej diecie. Możliwości jej przygotowania jest mnóstwo. Klasyczna z bakaliami, owocowa czy tak, jak w tej wersji inspirowana klasycznymi słodyczami.
Składniki (na 1 porcję):
- 35g płatków owsianych górskich
- 80 ml mleka/napoju roślinnego
- 80 ml wody
- 1 kostka gorzkiej lub mlecznej czekolady
- 0.5 łyżeczki gorzkiego kakao
- 10 g masła orzechowego z kawałkami orzeszków
- 75g waniliowego jogurtu typu skyr (0.5 opakowania)
Dodatkowo:
- 1 kostka gorzkiej lub mlecznej czekolady
- 2 łyżki mleka/napoju roślinnego
- 5g orzeszków ziemnych prażonych niesolonych
- 1-2 pralinki Ferrero Rocher
Sposób przygotowania:
Płatki owsiane umieść w rondelku, dodaj masło orzechowe, czekoladę i kakao. Zalej mlekiem/napojem roślinnym i wodą. Gotuj na średnim ogniu, co chwilę mieszając (do momentu aż płatki będą miękkie i wchłoną całe mleko/napój roślinny i wodę a czekolada się roztopi). Owsiankę zdejmij z ognia i pozostaw na chwilę do przestudzenia. W międzyczasie kostkę czekolady rozpuść z dodatkiem mleka/napoju roślinnego na polewę. Następnie do owsianki dodaj skyr waniliowy i wymieszaj. Kremową owsiankę przełóż do miseczki, polej ją przygotowaną polewą, posyp posiekanymi orzeszkami i udekoruj pralinkami Ferrero Rocher.
W zdrowym odżywianiu najważniejszy jest balans.
A takie i inne pyszności niejednokrotnie moi podopieczni znajdują w swoich dietach
Spodobał ci się ten przepis? Polub stronę na Facebooku lub Instagramie, by być na bieżąco.
Jeśli przygotowałaś/-eś owsiankę z mojego przepisu, będzie mi miło jeśli pochwalisz się zdjęciem lub opinią w komentarzu (bądź oznaczysz mnie na Instagramie).
A jeśli szukasz innych pomysłów na słodkie śniadanie i owsianki koniecznie wypróbuj mojego przepisu na:
– Owsiankę a’la Rafaello
– Waniliowo-śliwkową owsiankę z cynamonem i orzechami pekan
– Nocne owsianki