Omlet cesarski to pomysł na słodkie śniadanie, w nieco innym wydaniu niż tradycyjny omlet.
Możliwości jego podania jest naprawdę sporo. Omlet cesarski z rodzynkami, z twarożkiem i świeżymi owocami a może klasyczny z cukrem pudrem z ksylitolu? Który wybierasz?
Składniki (na 1 porcję):
- 1 jajko
- 30g mąki (pół na pół mąka orkiszowa jasna i orkiszowa pełnoziarnista)
- szczypta soli
- 50 ml mleka/napoju roślinnego
- 1 łyżeczka ksylitolu/erytrytolu
- 1-2 krople aromatu waniliowego
- szczypta sody oczyszczonej
Sposób przygotowania:
Białka oddziel od żółtek. Następnie ubij z ksylitolem/erytrytolem i szczyptą soli na sztywną pianę. W misce umieść żółtka, mleko/napój roślinny, przesiane mąki z sodą oczyszczoną i kilka kropli aromatu waniliowego. Dokładnie wymieszaj rózgą kuchenną do połączenia się składników. Następnie dodaj ubite białka i delikatnie wymieszaj. Masę wylej na rozgrzaną patelnię (natłuszczoną niewielką ilością oleju rzepakowego). Smaż na średnim ogniu. Następnie przewróć na drugą stroną i delikatnie podziel za pomocą szpatułki na mniejsze cząstki (możesz to również zrobić za pomocą 2 widelców). Każdy kawałek powinien być ścięty, natomiast nie przesuszony. Omlet podaj ze świeżymi owocami (u mnie brzoskwinia) i twarożkiem polany polewą czekoladową (kostkę gorzkiej czekolady rozpuść w rondelku z dodatkiem 1-2 łyżek mleka/napoju roślinnego).
*Omlet cesarski możesz również upiec w piekarniku rozgrzanym do 180 st.C z termoobiegiem.
*Omlet cesarski podaj ze źródłem białka np. twarożkiem, jogurtem lub naturalnym skyrem. Taki posiłek zagwarantuje Ci sytość na dłużej, a dodatek białka zmniejszy jego indeks i ładunek glikemiczny, dzięki czemu poposiłkowa glikemia będzie stabilniejsza.
Smacznego!
Spodobał ci się ten przepis? Polub stronę na Facebooku lub Instagramie, by być na bieżąco.
Jeśli przygotowałaś/-eś omlet cesarski z mojego przepisu – pochwal się zdjęciem lub opinią w komentarzu (bądź oznacz mnie na Instagramie).
A jeśli szukasz inspiracji na słodkie i zdrowe śniadanie, wypróbuj również:
– Owsianki marchewkowej
– Orkiszowych naleśników z twarożkiem, truskawkami i czekoladą
– Owsianki a’la Ferrero Rocher