Szukasz pomysłu na szybki i odżywczy posiłek do pracy? Wypróbuj mojego przepisu na nocne owsianki. Nocne owsianki przygotujesz ekspresowo dnia poprzedniego a do tego wygodnie zabierzesz ze sobą do pracy w słoiczku.
Nocna owsianka to pomysł na zdrowy i sycący posiłek, który przygotujesz dosłownie w kilka minut dnia poprzedniego. Dzięki temu na drugi dzień możesz cieszyć się pysznym śniadaniem, wygodnym do zabrania ze sobą do pracy lub szkoły czy zjedzenia na mieście/w samochodzie.
Ps. Takie słodkie posiłki mogą częściowo zaspokoić ochotę na słodycze w ciągu dnia
Owsianka straciatella z truskawkami
Składniki (na 1 porcję):
- 40g płatków owsianych górskich
- 120 ml mleka/napoju roślinnego
- 2g nasion chia
- 2.5 kostki gorzkiej czekolady (około 15g)
- 50g waniliowego skyru lub jogurtu naturalnego
- 100g mrożonych truskawek
- płatki migdałowe lub dowolne, posiekane orzechy do posypania
Sposób przygotowania:
Płatki owsiane umieść w rondelku, zalej mlekiem/napojem roślinnym, dodaj nasiona chia i 1.5 kostki gorzkiej czekolady. Gotuj na średnim ogniu co chwilę mieszając (do momentu aż płatki wchłoną całe mleko/napój roślinny, a czekolada się roztopi). Owsiankę przełóż do słoiczka. W międzyczasie pozostałą kostkę gorzkiej czekolady posiekaj i wymieszaj ze skyrem/jogurtem. Warstwę straciatella przełóż do słoiczka na owsiankę. Na wierzch wyłóż rozmrożone truskawki (możesz zblendować je na mus). Posyp owsiankę płatkami migdałowymi lub dowolnymi orzechami.
Owsianka a’la szarlotka
Składniki (na 1 porcję):
- 40g płatków owsianych górskich
- 120 ml mleka/napoju roślinnego
- 75g waniliowego skyru
- 1 małe jabłko
- szczypta cynamonu
- dowolne orzechy (u mnie pekan) lub masło orzechowe
Sposób przygotowania:
Płatki owsiane zalej ciepłym mlekiem/napojem roślinnym. Wymieszaj i odstaw na chwilę aż napęcznieją. W międzyczasie jabłko obierz ze skórki i pokrój w większą kostkę. Przełóż do rondelka, dodaj cynamon i 2-3 łyżki wody. Podduś na średnim ogniu około 3-4 minuty. Do napęczniałych płatków owsianych dodaj skyr waniliowy, wymieszaj. Owsiankę przełóż do słoiczka, na wierzch wyłóż podduszone jabłko i posyp całość posiekanymi orzechami (lub polej masłem orzechowym).
*Do przygotowania owsianki a’la szarlotka możesz wykorzystać również surowe jabłko pokrojone w kostkę lub starte na tarce o średnich oczkach wymieszane z cynamonem.
Spodobał ci się ten przepis? Polub moją stronę na Facebooku lub Instagramie, by być na bieżąco
Jeśli przygotowałaś/-eś owsianki z mojego przepisu – pochwal się zdjęciem lub opinią w komentarzu (lub oznacz mnie na Instagramie).
Szukasz pomysłu na zdrowy posiłek do pracy? Wypróbuj mojego przepisu na:
– Bajgiel z wiosenną surówką i sadzonym jajkiem
– Sałatka z pomarańczą, fetą, pomidorkami koktajlowymi i sosem musztardowo-miodowym
– Przekładaniec jogurtowy