Słodkie śniadanie? To może ekspresowy omlet budyniowy z jabłkiem i borówkami amerykańskimi?
Pyszny i puszysty budyniowy omlet poleca się na śniadanie.
Omlet to danie, które można przygotować w wersji na słodko jak i wytrawnej. Na słodko świetnymi dodatkami będą świeże owoce, musy owocowe, twarożek, polewa czekoladowa czy domowy krem czekoladowy. Z kolei w wersji na słono wszelkiego rodzaju warzywa, sery, wędzone ryby lub wędliny. Ja tym razem mam dla Ciebie propozycję omleta na słodko – Omlet budyniowy z jabłkiem i borówkami amerykańskimi.
Składniki (na 1 porcję):
- 1 jajko
- białko jaja – 50g
- 1 czubata łyżeczka ksylitolu/erytrytolu
- ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
- 15g budyniu waniliowego bez cukru
- 15g mąki orkiszowej razowej
- 0.5 średniej wielkości jabłka (około 90g)
- 40g borówek amerykańskich (+ 20g do dekoracji)
- 1 łyżeczka oleju rzepakowego
- 60g jogurtu naturalnego
Sposób przygotowania:
Jajo i białka ubij na puszystą pianę z ksylitolem/erytrytolem. Następnie dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i budyniem. Delikatnie wymieszaj. W międzyczasie patelnię rozgrzej na średnim ogniu z dodatkiem oleju rzepakowego/oliwy z oliwek. Do masy dodaj pokrojone w drobną kostkę jabłko i borówki amerykańskie. Wymieszaj. Masę wylej na rozgrzaną patelnię. Smaż na małym ogniu pod przykryciem (około 12 minut). Po tym czasie przewróć omlet na drugą stronę i smaż ponownie pod przykryciem (około 5-6 minut). Gotowy omlet podaj z jogurtem naturalnym i świeżymi borówkami.
*W celu obniżenia indeksu glikemicznego (np. w diecie w insulinooporności lub cukrzycy) posyp omlet dodatkowo wiórkami kokosowymi, posiekanymi orzechami lub płatkami migdałowymi.
1 porcja to około 380 kcal
Białko 18.0g/ Tłuszcz 11.8g/ Węglowodany 55.6g/ Błonnik 4.7g
Takim śniadaniem można zaczynać dzień!
Spodobał ci się ten przepis? Polub moją stronę na Facebooku lub Instagramie, by być na bieżąco
Jeśli przygotowałaś/-eś omlet z mojego przepisu – pochwal się zdjęciem lub opinią w komentarzu (bądź oznacz mnie na Instagramie).
Zapraszam Cię po więcej śniadaniowych inspiracji!
– Orkiszowe naleśniki z waniliowym twarożkiem, truskawkami i czekoladą
– Omlet cesarski
– Bajgiel z wiosenną surówką i sadzonym jajkiem