Bajgiel na śniadanie lub kolację? Oczywiście, że tak! To szybka w przygotowaniu, smaczna i wygodna do zabrania ze sobą opcja na posiłek. Spróbuj mojej wiosennej wersji. Bajgiel z wiosenną surówką i jajkiem sadzonym poleca się!
Czy będąc na diecie musimy rezygnować z pieczywa? To częste pytanie pojawiające się w gabinecie dietetyka. Odpowiedź brzmi: nie. Pieczywo nie ma wyjątkowych właściwości tuczących… Tyjemy od nadwyżki kalorycznej a nie konkretnych produktów. Tak więc kanapki mogą być stałym elementem naszej diety. Prosto, smacznie i szybko!
A więcej o pieczywie na diecie przeczytasz tutaj.
Składniki (na 1 porcję):
Wiosenna surówka:
- 80-100g kapusty pekińskiej
- pół ogórka gruntowego – ok. 30-40g
- 1 łyżka posiekanego koperku
- 1 czubata łyżka jogurtu naturalnego (ok. 25-30g)
- 1 łyżeczka musztardy (ok. 10g)
- szczypta soli i pieprzu
Pozostałe składniki:
- bajgiel rustykalny (kupiłam w Lidlu)
- jajko
- kilka plasterków pomidora i konserwowego ogórka
- sos musztardowo-miodowy: łyżka oliwy z oliwek, łyżka soku z cytryny, łyżeczka musztardy, pół łyżeczki miodu, szczypta soli i pieprzu
Sposób przygotowania:
Kapustę pekińską poszatkuj, zielony ogórek zetrzyj na tarce o średnich oczkach, koperek posiekaj. Wymieszaj wszystkie składniki z jogurtem naturalnym i musztardą. Dopraw do smaku szczyptą soli i pieprzu. Na rozgrzanej, lekko natłuszczonej patelni przygotuj jajko sadzone. Wszystkie składniki sosu wymieszaj ze sobą. Bajgla przekrój, górną część posmaruj przygotowanym sosem. Na dolną część wyłóż przygotowaną surówkę, następnie połóż jajko sadzone, plasterki pomidora i ogórka konserwowego. Przykryj drugą częścią bajgla. Smacznego!
Kaloryczność takiego bajgla to ok. 467 kcal
Białko 16.8 g/ Tłuszcz 20 g/ Węglowodany 59 g/ Błonnik 7.4 g
Spodobał ci się ten przepis? Polub moją stronę na Facebooku lub Instagramie, by być na bieżąco
Jeśli przygotowałaś/-eś kanapkę z mojego przepisu – pochwal się zdjęciem lub opinią w komentarzu (lub oznacz mnie na Instagramie).
Jeśli szukasz więcej inspiracji na zdrowe śniadanie, wypróbuj również mojego przepisu na:
– Warstwową kanapkę z jajkiem sadzonym i pieczarkami
– Owsianka z chia, bananem i gorącymi wiśniami
– Pastę tuńczykową z jajkiem i szczypiorkiem