Pomysł na szybki i lekki obiad? Pieczarkowo-paprykowy gulasz z kurczakiem w towarzystwie kaszy pęczak! Aromatyczny gulasz doprawiony sporą ilością mielonej papryki i szczyptą cynamonu.
Gulasz to jeden z lepszych pomysłów na obiad z mięsem i dużą ilością różnych warzyw 😉
Przepis (na 2 porcje):
- 150g mięsa z piersi kurczaka
- 1 łyżka oliwy z oliwek/oleju rzepakowego
- 30-40g cebuli
- ząbek czosnku
- 40g marchewki
- 40g korzenia pietruszki
- 120g czerwonej papryki
- 150g pieczarek
- 50ml wody
- puszka krojonych pomidorów lub 400g passaty pomidorowej
- przyprawy: szczypta soli, pieprzu, papryki mielonej słodkiej, majeranku, cynamonu, ziarno ziela angielskiego, liść laurowy
- 100-120g kaszy pęczak (lub innej)
Przygotowanie:
W garnku rozgrzej oliwę z oliwek/olej rzepakowy. Mięso z piersi kurczaka pokrój w kostkę, a następnie podsmaż/podduś je do miękkości wraz z drobno posiekaną cebulą i czosnkiem (w razie potrzeby wlej kilka łyżek wody). Marchewkę i pietruszkę zetrzyj na tarce (średnie oczka) a pieczarki i paprykę pokrój w drobną kostkę. Warzywa dodaj do mięsa. Zalej całość passatą pomidorową lub pomidorami z puszki i wodą. Dodaj przyprawy. Podduś wszystko około 30-40 minut do miękkości składników. W międzyczasie kaszę ugotuj al dente.
Miłego poniedziałku! 😉