Delikatne i puszyste… ciasto marchewkowe z bakaliami! Szybkie w wykonaniu z łatwo dostępnych składników. Ciasto marchewkowe charakteryzuje aromatyczny zapach cynamonu! Idealnie sprawdzi się na wielkanocnym stole 😀
Składniki (na blachę o wymiarach 22 x 26 cm):
- 2 szklanki drobno startej marchewki
- 1/2 szklanki słodzidła (cukier/ksylitol/erytrytol)
- 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
- 1/3 szklanki mąki żytniej pełnoziarnistej
- 1/3 szklanki mąki krupczatki
- 3/4 szklanki oleju rzepakowego
- 4 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki cynamonu
- szczypta soli
- dowolne bakalie do posypania
Wykonanie:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Jajka ubij z cukrem/ksylitolem/erytrytolem na puszystą masę. Następnie dodaj stopniowo przesiane mąki z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną i cynamonem oraz olej i szczyptę soli. Delikatnie wymieszaj do połączenia się wszystkich składników. Dodaj drobno startą marchewkę. Wymieszaj. Gotową masę przelej na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Posyp dowolnymi bakaliami. U mnie tym razem wiórki kokosowe, rodzynki oraz nasiona słonecznika. Piecz około 30-40 minut w temperaturze 180 st.C
*Ciasto możesz spokojnie przechowywać kilka dni w lodówce 😉 Po kilku dniach ciasto nadal jest miękkie i smaczne.
* Możesz również upiec podwójną porcję i zamrozić 😉
Spodobał ci się ten przepis? Polub stronę na Facebooku lub Instagramie, by być na bieżąco 😉
Jeśli upiekłaś/eś ciasto – pochwal się zdjęciem w komentarzu.