Graham, orkiszowy, pszenny… rodzajów pieczywa mamy pod dostatkiem. Natomiast czy będąc na diecie redukcyjnej można spożywać pieczywo? Czy kanapki mogą być codziennym elementem naszej diety?
Bardzo często słyszę tekst w stylu ,,Ale jak to? Na diecie będę mogła/mógł jeść pieczywo?’’.
Taak! Dlaczego nie?
Mitów na temat pieczywa krąży bardzo wiele.
Podejdźmy do tego racjonalnie → pieczywo to powszechny, łatwo dostępny produkt, a kanapki to szybki w przygotowaniu i wygodny posiłek, który można spożyć zarówno w pracy przy biurku jak i w samochodzie 😉
Czy pieczywo ma ,,niezwykłe właściwości tuczące’’?
Nie. Tuczy nadwyżka kaloryczna, która może pochodzić zarówno z jedzenia w większej ilości pieczywa jak i każdego innego produktu (nawet produktów z oznaczeniem ,,fit’’). Nie ma produktów bardziej i mniej tuczących. Tyjemy, gdy regularnie zjadamy więcej kalorii niż potrzebujemy.
Ktoś może stwierdzić że schudł bo przestał jeść pieczywo – nie, schudł bo ograniczył ilość spożywanych kalorii w ciągu dnia (które nie tylko pochodziły z chleba, ale dodatków do niego – masło, sery, szynki, różne sosy, majonez itd.).
Warto zwracać uwagę na ilość zjadanego pieczywa ale również jego jakość oraz dodatki jakie do niego wybieramy 😉
Dobrej jakości, pełnoziarniste pieczywo nie tylko dostarczy nam witamin z grupy B, cynku i magnezu ale również spożycie kanapki z takiego pieczywa zagwarantuje nam sytość na dłużej, co sprawi że nie będziemy mieli ochoty podjadać między posiłkami.
Tak więc, czasem zdarza się że niektóre diety moich pacjentów – przeważnie śniadania, II śniadania czy kolacje – składają się w dużej mierze z pieczywa w postaci kanapek. Są osoby które lubią i mają czas na przygotowywanie różnych sałatek, innych dań itd. Są również osoby które jedzą i przygotowują posiłki w biegu, a w takiej sytuacji kanapki sprawdzają się idealnie!
Także jeśli lubisz pieczywo, to z niego nie rezygnuj 😉 Kanapki mogą być elementem zdrowej, zbilansowanej diety 😉
A jedna z najważniejszych zasad zdrowego żywienia to zdrowe i racjonalne podejście do jedzenia!
Kolejny mit obalony 😉 A tym jakie pieczywo wybierać będzie w następnym wpisie 😉
Będąc na diecie można jeść pieczywo. Wszystko zależy od tego jaki typ pieczywa wybierzemy. Kupując chleb orkiszowy i spożywając go regularnie dostarczamy organizmowi wielu cennych składników odżywczych, w tym zapewniamy sobie uczucie sytości na wiele godzin. Co sprawia, że nie mamy ochoty na przekąski.
Dokładnie! Dlatego warto zwracać uwagę na etykietę kupowanego pieczywa i szukać informacji z jakich składników zostało upieczone 🙂