Dzień dobry w niedzielę! Dzisiaj propozycja ciasta na świąteczny stół 😉
Pachnące pomarańczą – pomarańczowe ciasto z makiem!
Składniki (forma-keksówka):
- 6 jajek
- 140g ksylitolu/cukru (lub około 180-200g erytrytolu)
- 160g mąki pszennej (lub orkiszowej jasnej)
- 90g mąki krupczatki
- 150g oleju rzepakowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1,5 łyżeczki ekstraktu pomarańczowego
- skórka otarta z 2 pomarańczy
- 4 łyżki całego maku
Wykonanie:
Jaja ubić z cukrem/ksylitolem/erytrytolem. Następnie dodać przesiane mąki z proszkiem do pieczenia, olej, ekstrakt pomarańczowy i startą skórkę z pomarańczy. Dokładnie wymieszać. Dodać mak i ponownie wymieszać. Ciasto przelać do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 40-45 minut w temp 190ºC.
Miłego dnia!