Jajka są bardzo częstym składnikiem w przepisach na ciasta, naleśniki, placuszki czy różne desery. Stosowanie diety wegańskiej czy eliminacja jajek w diecie ze względów zdrowotnych (np. alergia na jajka) nie oznacza konieczności rezygnowania z tego typu dań. Jajka można bowiem zastąpić wieloma innymi składnikami, które sprawią że ciasta czy naleśniki będą również udane i smaczne 🙂

Czym zastąpić jajka w przepisach?

1 jajko odpowiada:
  • 1 awokado
  • ½ banana
  • 3 łyżki ubitej aquafaby (płyn z ciecierzycy)
  • ¼ szklanki musu jabłkowego
  • kisiel z siemienia lnianego (1 łyżka mielonego lnu + 3 łyżki wody)
  • 1 łyżka nasion chia + 1/3 szklanki wody
  • 3 łyżki masła orzechowego
  • ½ szklanki startych warzyw np. marchew, cukinia
  • ½ szklanki puree z dyni czy batatów
  • 1-2 łyżki mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej + 3 łyżki wody
  • 100g tofu naturalnego
W czym stosować poszczególne składniki?
  • siemię lniane czy aquafaba sprawdzi się jako zamiennik jajek w ciastach
  • banan jest idealny do słodkich wypieków typu babeczki, muffiny lub w placuszkach,
  • musy owocowe nadają się do wilgotnych, ucieranych ciast oraz ciast typu brownie
  • mieszanina mąki i wody jako panierka bez jajek
  • awokado jest dobrym zamiennikiem jajek w czekoladowych ciastach oraz kremach
  • masło orzechowe nadaje się do ciężkich ciast

Niestety nie wszystkie zamienniki jajek sprawdzą się w każdym przepisie, dlatego najlepiej szukać przepisów które są bez jajek, oparte już na konkretnych proporcjach danego składnika (zamiennika jajka).

fb-share-icon

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *