Pomidory to powszechne i lubiane przez większość osób warzywa. Cechują się licznymi właściwościami zdrowotnymi. Jakie są ich właściwości i wartości odżywcze?
- Pomidory bogate są w likopen – naturalny czerwony barwnik, który jest antyoksydantem. Likopen zwalcza wolne rodniki, tym samym chroniąc komórki organizmu przed uszkodzeniami i zmniejszając ryzyko powstawania wielu chorób (w tym nowotworowych). Opóźnia również procesy starzenia się organizmu.
- Potas zawarty w pomidorach obniża ciśnienie tętnicze krwi, wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu krążenia oraz zapobiega skurczom mięśni.
- Są bogate w witaminę C, E, beta-karoten oraz magnez.
- Błonnik pokarmowy znajdujący się w pomidorach poprawia perystaltykę jelit, wpływając na prawidłową pracę przewodu pokarmowego.
- Są niskokaloryczne – 1 średni pomidor to ok. 30 kcal.
Pomidory warto spożywać w każdej postaci – czy to surowe czy w postaci przetworów. Cenny likopen nie ulega stratom podczas obróbki termicznej pomidorów, natomiast w przetworach pomidorowych (sosach, przecierach, sokach, pomidorach suszonych) jest go nawet 2-3 razy więcej niż w surowych warzywach oraz jest lepiej przyswajalny.
Warto korzystać z sezonowości tych warzyw – latem spożywajmy surowe pomidory w postaci sałatek oraz surówek, świeżych soków – z kolei zimą sięgajmy po przygotowane latem przetwory pomidorowe 😉