Sezon na jagody trwa. Jagody były już znane i wykorzystywane w celach leczniczych od najstarszych wieków. Warto zapoznać się z właściwościami tych malutkich i smacznych owoców 🙂
Jagody zaliczane są do najzdrowszych owoców:
- Bogate są w witaminy z grupy B, witaminę A, witaminę C.
- 100g to około 50 kcal.
- Bogate są w składniki mineralne takie jak: magnez, potas, cynk.
- Mają niski indeks glikemiczny, dlatego polecane są osobom zmagającym się z cukrzycą lub insulinoopornością, gdyż ich spożycie nie powoduje gwałtownych wahań glukozy.
- Regularne spożywanie jagód wpływa na poprawę wzroku.
- Jagody są bogate w błonnik pokarmowy, którego spożycie wpływa na prawidłową pracę jelit.
- Dzięki zawartości wielu związków bioaktywnych spowalniają procesy starzenia się organizmu oraz chronią przed działaniem wolnych rodników, które uszkadzają komórki naszego organizmu (zapobiegając wielu chorobom, takim jak np. choroby nowotworowe, sercowo-naczyniowe).
- Wykazują działanie przeciwbakteryjne i przeciwzapalne.
- Wspomagają układ odpornościowy.
Małe owoce a kryją w sobie tyle prozdrowotnych właściwości 😀