Pierogi – tradycyjna i nieodłączna potrawa goszcząca na wielu wigilijnych stołach. Dzisiaj przepis na zdrowszą wersję tego świątecznego dania – pierogi orkiszowo gryczane z kapustą i grzybami.
Składniki:
Ciasto:
- 250g mąki orkiszowej jasnej
- 125g mąki orkiszowej razowej
- 125g mąki gryczanej
- szklanka bardzo ciepłej wody
- sól
Farsz:
- 350g kapusty kiszonej
- 30g suszonych grzybów
- 1 średnia cebula
- 1 łyżeczka masła klarowanego
- sól, pieprz
Wykonanie:
Mąkę orkiszową jasną przesiej do miski, wlej szklankę bardzo ciepłej wody i wymieszaj łyżką. Następnie dodaj pozostałe mąki i szczyptę soli. Ciasto wyrabiaj aż będzie gładkie i elastyczne. Zawiń w folię spożywczą na około 10 minut. Suszone grzyby namocz w wodzie około godziny, a następnie ugotuj do miękkości. Cebulę pokrój w drobną kostkę i zeszklij na łyżeczce masła klarowanego. Kapustę kiszoną ugotuj. Wszystkie składniki farszu posiekaj i wymieszaj ze sobą. Dopraw do smaku. Ciasto rozwałkuj cienko na stolnicy podsypując mąką. Z rozwałkowanego ciasta wycinaj krążki, nałóż farsz i zlep brzegi. Gotuj w osolonej wodzie ok. 3 minuty od chwili, gdy wypłyną na powierzchnię.
A może w tym roku na wigilijną kolację zrobisz pierogi w zdrowszej wersji? 😉