W okresie świątecznym cynamon zdecydowanie gości w naszych kuchniach. Dodajemy go do pierników, świątecznych ciast, owsianek, grzanego wina, pieczonych jabłek. Czy znamy wpływ spożywania cynamonu na nasz organizm?
Cynamon to nie tylko powszechnie znana nam przyprawa ale także środek leczniczy. Jest jedną z najdłużej stosowanych i najpopularniejszych przypraw.
Cynamon pozyskuje się z kory cynamonowca, który jest wiecznie zielonym drzewem/dużym krzewem.
Właściwości cynamonu:
- działa przeciwzapalnie
- wykazuje działanie antybakteryjne i przeciwgrzybicze
- stosowany w leczeniu przeziębień, grypy, zakażeń górnych i dolnych dróg oddechowych
- u osób chorujących na cukrzycę typu II normalizuje poziom glukozy we krwi, zmniejszając ryzyko powikłań towarzyszących cukrzycy
- wykazuje działanie przeciwnowotworowe
- obniża ciśnienie krwi, normalizuje poziom cholesterolu całkowitego oraz frakcji LDL i HDL
- pomocny przy dolegliwościach trawiennych, braku łaknienia, wzdęciach, biegunkach, skurczach żołądka, zgadze
- wpływa na odchudzanie, bowiem przyspiesza przemianę materii
UWAGA! Cynamonu w dużych ilościach nie powinny stosować osoby chorujące na kamicę wątrobową, cierpiące na zaburzenia funkcjonowania woreczka żółciowego oraz kobiety w ciąży. Cynamon jest również alergenem kontaktowym i pokarmowym.
Podsumowując, warto na stałe włączyć do swojej diety cynamon w ilościach przyprawowych. Pomysłów na jego wykorzystanie w kuchni jest naprawdę sporo 🙂