Składniki:
- 2 szklanki płatków owsianych górskich
- 2 łyżki mąki (może być owsiana, ryżowa, orkiszowa)
- 2 garście rodzynek
- 3 łyżki podprażonego sezamu
- 2,5 łyżki erytrytolu lub 2 łyżki ksylitolu/miodu
- 2 jajka
- 6 łyżek masła/oleju kokosowego
- 2 średniej wielkości jabłka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka cynamonu
Wykonanie:
Płatki owsiane, mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, podprażony sezam oraz rodzynki wymieszaj z masłem/olejem. Jabłka zetrzyj na tarce na średniej wielkości oczkach, a następnie odsącz z nich sok. Dodaj do pozostałych składników. Jajka ubij na pianę z erytrytolem/ksylitolem/miodem. Następnie dodaj pianę do pozostałych składników i wszystko wymieszaj. Uformuj ciasteczka i ułóż na papierze do pieczenia. Piecz w temperaturze 200 °C około 15 minut.
Ciasteczka są miękkie i przepyszne, a przede wszystkim zdrowe. Idealne do herbaty na chłodne, jesienno-zimowe dni!